Op 29 maart 2016 zijn er door RTV Utrecht in onze fabriekshal aan de Appelweg te Moerdijk, tv opnames gemaakt van de herstelwerkzaamheden aan de Muntbrug uit Utrecht. Ook kon men tussen 12:00 uur en 12:45 uur  live op de radio die dag de werkzaamheden op de voet volgen.

De Muntbrug  uit 1887 is een standaardtype draaibrug en ligt over het Merwedekanaal nabij de Rijksmunt. Ten tijde van de aanleg van het kanaal zijn er van dit type circa 20 stuks gebouwd. Op dit moment zijn er nog twee draaibruggen van dit type over, waarvan alleen de Muntbrug nog origineel is. De andere brug (de Bolgerijnsebrug bij Vianen) is in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd geraakt. Na de oorlog is deze brug opnieuw opgebouwd met overgebleven elementen, aangevuld met elementen van de eveneens opgeblazen Biezenmolenbrug en met nieuw materiaal. Deze brug is daarom historisch gezien van minder waarde. Overigens heeft Knook Staal en Machinebouw ook deze brug volledig gerestaureerd in 2008.

De Muntbrug is zoals gezegd een monument en van grote cultuurhistorische waarde wegens de kwaliteit van de architectonische en constructieve vormgeving en inpassing in de omgeving. De brug wordt qua klinkproces nog op de “oude wijze” hersteld in plaats van dat hier “optisch” wordt geklonken. Dit is een zeer arbeidsintensief proces. In nauw overleg met Cultureel Erfgoed vindt het herstel aan de brug plaats om de monumentale waarde van de brug te behouden.

IMAG4457_800x600